Kuchyně

 

Nejznámější španělská značka vína je Torres, nebo výborné sladké víno Málaga. Pití a ochutnávání vína je velmi důležité. "Pití je jako láska - potřebuje takt a změnu. Kdo dobře jí a dobře pije, dělá, co se patří." (španělské přísloví, které všichni Španělé velmi uznávají).

Katalánská kuchyně má nezaměnitelný charakter. Masa se připravují spíše bílá, hlavně ryby, např. "zarzuela" (mixované jídlo z ryb a korýšů, chuť a barva je daná šafránem), kuře s humrem, tymiánem a pečenou dýní, zajíc na kaštanech s křepelkami či hlemýždi.

 

O polévkách je možné říci, že základem je masový vývar. Vždy a všude je hojnost zeleniny.

 

Snídaně není pro Španěly příliš důležitá, podává se po deváté hodině. Čas na oběd je po 14. hodině. Nejvýznamnějším jídlem dne je večeře, podávaná obvykle po 21. hodině.

 

 

 

 

Nezbytnou součástí španělského jídelníčku jsou saláty. Starou španělskou zásadou pro jejich přípravu je, že se nesmí šetřit olejem, octovat se musí střídmě a solí se musí skrblit. Ženy nosí hostům na stůl mísy zeleninového salátu, tresky upravené na mnoho způsobů, hlavním chodem je maso, např. pečený beran, jako dezert ovoce, sýr.

Oblíbeným všedním španělským jídlem je "tortilla", což je omeleta z vajec, syrových brambor a cibule, která se podává i studená v rozříznutém bílém chlebu.

Nejhojněji využívané potraviny jsou olivy, olivový olej, zelenina, bagety, mořské plody, káva, víno, paella (jídlo z rýže, podobné rizotu), tapas (jednohubky – sýr, maso) a výše zmíněná tortilla.